Entry: Biskut-Biskut Tuesday, February 03, 2004



Biskut Oat

1 tin oat (tin 800 gm)
1 tin minyak sapi (tin 500 gm)
1 tin gula halus (guna tin minyak sapi 500 gm)
2 tin minyak sapi tepung gandum (guna tin minyak sapi 500 gm)
Hirisan badam
Kuning telur untuk sapu atas biskut

Cara:
1. Blend oat hingga halus
2. Pukul minyak sapi dengan gula hingga kembang
3. Masukkan tepung dan oat yg telah digaul rata.
4. Gaulkan adunan
5. Canaikan adunan, potong dengan pemotong biskut dan sapu kuning         telur
6. Hiasakan dengan badam hiris
7. Bakar hingga masak

*** Resepi Sayang dan Manja.


Biskut Cornflake

1 box cornflakes (guna Kelloggs)
2 biji telur
250 gm butter
180 gm gula halus
300 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
Ceri merah untuk hiasan

Cara:
1. Ayak tepung dengan baking powder
2. Hancurkan cornflakes
3. Pukul butter dengan gula hingga kembang. Masukkan telur dan         pukul lagi. Masukkan esen vanilla.
4. Masukkan tepung dan cornflakes.
5. Guna sudu teh dan bentuk kuih. (Sudu-sudukan saje)
6. Hias dengan ceri
7. Bakar hingga masak.

***Resepi Mak. My favourite Raya cookies. Senang buat. Rupa tak cantik tapi rasa sedap !


Biskut Nestum

4 cawan nestum
1   cawan gula halus
1 cawan kacang tanah, goreng dan tumbuk
1 cawan tepung gandum
  sudu teh baking powder
6 sudu besar margarine
4 kuning telur

Cara:
1. Pukul marjarin dan gula
2. Masukkan kuning telur. Pukul lagi
3. Masukkan  tepung yg telah diayak dengan baking powder, nestum         dan kacang tumbuk.
4. Gaul rata. Bentukkan bulat-bulat dan bakar hingga masak.

*** Resepi Mak jugak. Nan suka biskut ni :


Biskut Badam (resepi Ida)

1 kg tepung gandum
500 gm almond flakes (hirisan badam)
400 gm gula ising
500 gm minyak jagung

Cara:
1. Masak almond flakes dlm oven sekejap hingga kuning
2. Ayak tepung dan gula ising
3. Masukkan minyak dalam campuran tepung sedikit, sedikit  dan gaul rata
4. Masukkan hirisan badam
5. Ambil sebahagian adunan dan bentukkan macam sausage panjang. Potong-potong. Bakar hingga masak.

*** Resepi ni, Ida ambik dari mana tah. Dia tak penah buat, saya yang buat. Sedap jugak dan senang buat !

PERHATIAN
Bakar biskut dalam api 180 darjah (tak tahu nak type symbol darjah !) unless resepi tu ada bagitau kena bakar dalam api yang macam mana.

   0 comments

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments